Oortjes uitzoeken: waar let je op?

Het aanschaffen van een paar oortjes is niet iets dat je elke dag doet. We hebben het trouwens over oordopjes waarmee je muziek luistert, kunt bellen of naar een leuke podcast luistert. Desalniettemin, je schaft niet elke dag oortjes aan. Wel heb je, als het goed is, vrijwel elke dag plezier van jouw oordopjes. Het is daarom goed om een beetje op de hoogte te zijn van alle verschillende keuzemogelijkheden die er vandaag de dag zijn op het gebied van deze muziekspelers voor in je oren. We helpen je in dit artikel graag een eind op weg, zodat jij straks met veel plezier muziek kunt luisteren terwijl je onderweg bent! 

Oortjes zonder koordjes?

Plotseling waren ze er. Als een donderslag bij heldere hemel zag je een paar jaar geleden opeens iedereen lopen met de kenmerkende witte earphones, maar dan zonder draad. Weinig ontwikkelingen hebben het straatbeeld zo snel weten te veroveren als de draadloze variant op de traditionele in-ear koptelefoon. Misschien was jij wel een van de eerste die rondliep met deze gloednieuwe trend op het gebied van muziek luisteren en bellen, of misschien ben je nog steeds niet overtuigd. Dan voor jou, nog een keer, wat zijn de voordelen van draadloze oortjes? Is het grote prijsverschil met traditionele earbuds met kabel gerechtvaardigd? Het korte antwoord is ja. Want je krijgt er veel voor terug. En zelfs voor diegenen voor wie de financiële overweging de belangrijkste is: draadloze oortjes gaan gemiddeld een stuk langer mee dan oortjes met draad, dus hoef je het voor de centen niet te laten! 

Hoe zit dat dan?

Het klinkt misschien flauw, maar het grote voordeel van oordopjes zonder draad, is dat ze geen draad hebben. Want, geen gedoe meer met knopen in je kabeltje en geen draadjes meer die verstrikt raken in je jas of in je broek. Het belangrijkste voordeel hiervan is echter dat het draadje eigenlijk het zwakste onderdeel van jouw oude vertrouwde oortjes was. Door het vele draaien en knopen raakten die kabeltjes langzaamaan steeds verder beschadigt waardoor de geluidskwaliteit stukje bij beetje afneemt. Tot je op een dag niets meer lijkt te horen uit een oor, je nog even twijfelt of je doof begint te worden, maar dan toch tot de conclusie komt dat het ene oortje ermee op is gehouden. Dit probleem, herkenbaar als het is, wordt vrijwel altijd veroorzaakt door beschadigingen en verdraaiingen van het kabeltje. 

Oortjes met batterij?

Dan is er nog de kwestie van de batterij. Een veelgehoorde reden om niet over te stappen op draadloze oordoppen. Het is natuurlijk zo dat oortjes met draad nooit leeg kunnen raken en draadloze oordopjes wel. Dus ga je mee in de trend van draadloos, dan is het natuurlijk wel zo dat je je oordopjes regelmatig zult moeten opladen. Maar dit probleem hebben we als mens al vaker overwonnen, dus dat zou ook dit keer wel moeten lukken. De telefoon was immers ook ooit een onhandig ding met draden en knoppen.